‘Teambuilding is niet iets wat je in een dag doet’

Magazines | Vallei Business nr 2 2016

‘Teambuilding is niet iets

wat je in één dag doet’

In de meeste organisaties sluimert een onontgonnen potentieel aan teamwork. De activering van dat potentieel is vaak het resultaat van strategisch geplande en goed uitgevoerde handelingen. “Teambuilding is niet iets wat je in één dag doet, het is een continu proces van leiderschap, cultuur en activiteiten,” aldus Arthur Rosaria, eigenaar van ActionCOACH. Teambuilding activiteiten kunnen een krachtige manier vormen om een groep te verenigen, krachten te ontwikkelen en zwaktes en conflicten aan te pakken. Planning en continuïteit zijn essentiële aspecten hierbij.

tekst Priscilla Lotman

Hoewel de theorie achter teamprestaties wel als bekend mag worden beschouwd, halen veel teams hun volle potentieel niet omdat ze er niet in slagen om de theorie naar de praktijk te vertalen, met name als het gaat om het nemen van besluiten over wanneer, waar en hoe je een team kunt zijn. DGA’s moeten hun teams aanmoedigen en stimuleren om effectief samen te werken en de vorming van zogenoemde eilandjes in een bedrijf voorkomen. Het begint allemaal met het leiderschap van een onderneming en de manier waarop de cultuur, waarden en doelen worden gecommuniceerd.

Communicatie is het belangrijkste aspect van teambuilding – hierop dienen de ondernemingen zich te richten. Communicatie wordt onderverdeeld in drie niveaus: de woorden die je gebruikt, de toon van je stem en je lichaamstaal. Communicatie begint bij de top, dus moet je tijdens teambuildingactiviteiten extra aandacht schenken aan dit aspect. Je moet ervoor zorgen dat je team zich voldoende op zijn gemak voelt om met je te communiceren, met name als het gaat om opbouwende kritiek. Zo kun je je team in de juiste richting sturen.

Het building-aspect

Teambuilding is een proces dat samenwerking en teamwork in een werkunit ontwikkelt. Om een effectief team te kunnen vormen, moeten de leden een gemeenschappelijk doel hebben, respect voor elkaar hebben, en gemotiveerd zijn om de sterke punten van elk lid te gebruiken om hun doelen te realiseren. “Uiteindelijk zou teambuilding moeten leiden tot een situatie waarin elk persoon geïnspireerd zou moeten zijn om het beste uit zichzelf te halen. Geen genoegen nemen met een mindere prestatie, trots zijn op het werk dat ze doen en hun bijdrage aan de organisatie”, somt Rosaria op. “Dit is geen eenvoudige taak. Inspiratie vergt ook inspanning.”

Middels activiteiten die bekend staan als teambuildingoefeningen kunnen individuen zaken oefenen als brainstormen, samenwerken, creativiteit, vertrouwen, empathie en feedback. De meeste van deze activiteiten richten zich op gebieden zoals probleemoplossing, ontwikkelen van de organisatie en conflictoplossing. De deelnemers kunnen ook vaardigheden op het gebied van leiderschap, sociale interactie, presentatie, en onderhandeling. Het doel is het scheppen van een meer coherent, begripvol en goed functionerend team.

Inspireer om geïnspireerd te raken

Iedereen haalt zijn inspiratie ergens anders uit en het op niveau houden van de inspiratie in je team kan een zware taak zijn. Iemand die vol vuur, vastbeslotenheid en ambitie bij een organisatie komt te werken, kan na enkele jaren al uitgeblust raken. De organisatie heeft de mogelijkheid om het vuur brandend te houden: om iemand te motiveren en opnieuw te inspireren. Een financiële prikkel is vaak niet de oplossing. “Iedereen heeft zijn eigen ‘waarom’. Als je de moeite neemt om iemand te vragen wat zijn persoonlijke ‘waarom’ is, kun je hem ook inspireren om beter te presteren,” merkt Rosaria op. “Het kan gaan om groeimogelijkheden of promotie. Het kost tijd om in mensen te investeren, maar de return on investment is vaak zeer de moeite waard.”

Mensen blijven misschien niet voor altijd bij jouw onderneming werken, maar je kunt ze wel zaken als een gevoel van arbeidsethos, trots en een wens om te leren meegeven als ze naar een andere onderneming overstappen waar ze hopelijk hun nieuwe collega’s inspireren. Dit schept een cultuur van inspiratie en vastbeslotenheid in een maatschappij waar iedereen voordeel van heeft.

Verandering

Mensen worden geboren met bepaalde talenten. Als je die talenten en vaardigheden niet verbetert en jezelf niet aanspoort om uit te blinken, doe je jezelf tekort. Mensen moeten hun hersenen ontwikkelen. Ze moeten zich verbeteren. “We zijn waar we zijn dankzij de keuzes die we hebben gemaakt,” aldus Rosaria. “Misschien heb je een gezin te onderhouden of een hypotheek af te lossen, maar als je verandering wil, dan kun je daarvoor plannen. Voor sommige mensen betekent veranderen dat ze van de ene naar de andere onderneming overstappen, maar het kan ook betekenen dat je je houding verandert binnen je huidige werkomgeving.”

Omdat zakelijke omgevingen meer competitief worden, is de waarde en het potentieel van de teamprestatie om de organisatie succesvol te laten zijn, van vitaal belang. Of je er nu voor kiest om zelf teambuilding te introduceren of een externe partij inhuurt om je door het proces te begeleiden, het stimuleren van en het zorgen voor cohesie binnen je team is van essentieel belang voor het succes van je organisatie. n

HRM

“Communicatie is het belangrijkste aspect van teambuilding – hierop dienen de ondernemingen zich te richten.”

“Mensen worden geboren met bepaalde talenten. Als je die talenten en vaardigheden niet verbetert en jezelf

niet aanspoort om uit

te blinken, doe je

jezelf tekort.”

delen:

Vallei Business nr 2 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by